Ook in het hoge noorden gebeurt veel moois aan serious gaming en game design. In Leeuwarden is er NHL Stenden, en in Groningen is de Hanzehogeschool, en ook de bakermat van het Spellenmaakgilde. Om daarvan te proeven en misschien een begin van een brug te slaan vanuit de verre Randstad was SAGANET daarom ook aanwezig vrijdag 4 november bij het Let’s Gro festival in Groningen. Die avond werd een workshop (teaser) verzorgd door Arjan over serious games. De bijeenkomst werd bijgewoond door serious bord-/ kaartspel makers uit verschillende hoeken van het land en door deelnemers die er altijd al meer van wilde weten. Er werd gesproken over de kracht van games en hoe er verschillende manieren van interacties zijn. Interactie in het spel met de inhoud, met elkaar en met de opdrachtgever en context al tijdens creatie. Daarnaast werd er natuurlijk gespeeld!

Het spel liep in de avond op natuurlijke wijze over in de maandelijkse ‘Tabletop Testing Night’ van het spellenmaakgilde. En daarmee kwamen ook entertainment gerichte spellen ter tafel. Al met al een mooie mix. Bij de serious games leerden spelers meer over privacy door een spel van Niels Wanner en kregen ze inzicht in hoe de financiële sector en energietransitie samenhangen dankzij Jaap de Goede, met het spel ‘It’s all about the money’. Laura Stal toonde haar spel waarin twee spelers hun talenten ontdekken, waarbij het spel ook goed te spelen is zonder sterke Nederlandse taalvaardigheid. Verder was ‘GRUNN’ te spelen, door Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen, waarbij te zien is hoe het noordelijke landschap is ontgonnen. Daarbij werken 31 musea ook nog samen met het project en daar is een uitbreidingskaart gratis op te halen.

Tot laat in de avond werd er gespeeld en de concepten besproken. De tijd vloog voorbij, binnen de ‘magic circle’ van het spelen. Spelers waren ervaring rijker en de ontwerpers ontvingen waardevolle feedback. Er was zeker groei, om de naam van het festival waar te maken.

-Arjan